17 Αυγούστου… Σεισμοί !

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοκολάκης
τ. Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας

Χθες συμπληρώθηκαν 21 χρόνια από το φονικό σεισμό της 17ης Αυγούστου 1999, που έγινε τότε στην Τουρκία και κτύπησε και την Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΠ, στις 17 Αυγούστου 1999 ισχυρός σεισμός (Μ=7,6) έπληξε την Βόρεια Τουρκία.

Η διάρκεια της σεισμικής δόνησης ήταν 37sec.

Έχασαν την ζωή τους 17118 πολίτες, χιλιάδες ήταν οι αγνοούμενοι και περίπου 500.000 έμειναν άστεγοι.

Βλάβες παρατηρήθηκαν κυρίως στις επαρχίες Kocaeli, και Sakarya.

Η πόλη Izmit και γειτονικές πόλεις και χωριά υπέστησαν μεγάλες βλάβες.

Ο σεισμός έγινε αισθητός: στην Ανατολική Τουρκία μέχρι την Άγκυρα, την Ρωσία, την Ουκρανία κ.ά.

Στις 27 Σεπτέμβρη 2019 δημοσιεύσαμε στο Βήμαpress.gr ένα άρθρο (του Πέτρου Κράνια- capital.gr) (https://vimapress.gr/konstantinoupoli-mia-aperanti-pagida-thanatou-gia-tous-katikous-se-periptosi-sismou/), που δείχνει τη σημερινή κατάσταση και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στη Κωνσταντινούπολη, αφού το ρήγμα της Ανατολίας βρυχάται σε τακτά διαστήματα και δεν αποκλείεται να δώσει ένα νέο μεγάλο σεισμό.

Όπως τόνισε και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ κος Ευθύμης Λέκκας στις 28/1/2020, ότι «στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι γνωστό πως περιμένουμε έναν σεισμό των 7 Ρίχτερ στην Τουρκία τα επόμενα 4 με 5 χρόνια. Το θεωρούμε σχεδόν δεδομένο». Η ανάγνωση του άρθρου σίγουρα θλίψη και θυμό μπορεί να προκαλέσει αλλά και ανάλογες σκέψεις και για τη χώρα μας….!

Όλοι αναφερόμαστε στην ασφάλεια των πόλεων, που δυστυχώς παγκόσμια ο σχεδιασμός για αυτή την ασφάλεια ακολουθεί το σχεδιασμό των πόλεων, δηλαδή αντί να ξεκινήσουμε και να θέσουμε την ανάγκη ύπαρξης ανοικτών κατάλληλων χώρων καταφυγής μετά από ένα σεισμό, κοιτάμε αν έχει ξεμείνει ανοικοδόμητος κάποιος χώρος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο σχεδιασμό μας… Και όμως γνωρίζουμε που ζούμε και τους κινδύνους…!!!

Παράλληλα και στη χώρα μας χθες το πρωί ο Εγκέλαδος έκανε την επίσκεψή του κοντά στην Ύδρα, Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 10:30.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 53 χλμ. νοτιο-νοτιοανατολικά της Ύδρας.

Το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 90,1 χλμ. που σημαίνει ότι δεν αναμένονται μετασεισμικές δονήσεις, αφού οι σεισμοί βάθους δεν ακολουθούνται από μετασεισμούς, ενώ γίνονται και αισθητοί σε μεγάλες αποστάσεις. Όπως δήλωσε και ο κος Ευθύμης Λέκκας θα παρακολουθήσουμε την περιοχή για τα επόμενα 24ωρα χωρίς όμως να υπάρχει και μεγάλη ανησυχία.

Για την ιστορία την Ύδρα την έχει ξαναεπισκεφθεί ο Εγκέλαδος δυο φορές, όπως μας πληροφορεί ο Π. Σπυρόπουλος στο βιβλίο του «Χρονικό των σεισμών της Ελλάδος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» και συγκεκριμένα:

1. Το 1457 με μέγεθος 6.0 R και ένταση VII βαθμών, που είχε σαν αποτέλεσμα την ανύψωση του εδάφους μεγάλου μέρους των ακτών της και την επαύξηση της ολικής επιφάνειας και έκτασης του νησιού.

2. Το 1837 στις 9:45 το πρωί της 20ης Μαρτίου με μέγεθος 6.2 R και ένταση VII βαθμών. Έπαθαν σοβαρές βλάβες τα κτίρια του νησιού καθώς και της γειτονικής Ερμιονίδας. Στον Πόρο είχαμε καταπτώσεις βράχων που σκότωσαν πολλά ζώα και έναν άνθρωπο. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι τη Μεσσηνία και τη Σύρο, ενώ στην Αθήνα προκάλεσε την κατάρρευση μαρμάρων από το τετρακιόνιο της αρχαίας αγοράς, Εκδηλώθηκαν προσεισμοί και μετασεισμοί που διήρκεσαν συνολικά δυο εβδομάδες.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε η πιο σεισμογενής χώρα του κόσμου, εκτός Ειρηνικού Ωκεανού και θα πρέπει κάθε στιγμή να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο σεισμό και να θυμόμαστε ότι

«Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος».